Od najbliższej soboty, 15 maja mogą być otwarte ogródki przy barach i restauracjach. Do rozpoczęcia tej formy działalności przygotowują się także tarnobrzeskie lokale.
– Czekaliśmy z niecierpliwością na to, kiedy wreszcie będziemy mogli zainaugurować pracę w ogródku. Przetrwaliśmy zamknięcie, ale z dużymi stratami – powiedziała nam Kinga Zbroszczyk właścicielka Pizzerii HARENDA na Placu Bartosza Głowackiego w Tarnobrzegu.
Do końca tego roku stawka czynszu za najem lub dzierżawę gruntów Tarnobrzega z przeznaczeniem na urządzenie ogródków gastronomicznych została ustalona na 1 złoty za metr kwadratowy miesięcznie. To preferencyjne warunki wprowadzone ze względu na trwająca pandemię. Wcześniej najemcy płacili ponad 20 złotych. Aktualnie złożono 11 wniosków o zawarcie umowy dzierżawy miejsca pod ogródki gastronomiczne. Dotyczą one terenu na Placu Bartosza Głowackiego i Placu Generała Grota Roweckiego.