Lasowiacka baba ziemniaczana, bób z pstrągiem, proziaki to tylko kilka z wielu dań, na które przepisy znajdą się w dwujęzycznej książce kucharskiej stworzonej przez uczniów z dwóch szkół: Liceum Ogólnokształcącego imienia Mikołaja Kopernika w Tarnobrzegu oraz niemieckiego Deutschhausgymnasium w Würsburgu. Grupy uczniów z obydwu placówek pod okiem nauczycieli, a także zawodowych kucharzy wspólnie realizują projekt „Kuchnia jak życie – podróż do Frankonii i na Podkarpacie” w ramach programu Erasmus+.
Mówi zaangażowana w projekt, nauczycielka z LO Luiza Majcher.
Rozpoczęta we wrześniu inicjatywa polega na nieustannym kontakcie młodzieży z partnerskich szkół i wykonywaniu ciekawych zadań. Ze względu na pandemię młodzież nie może się odwiedzić. Spotkania odbywają się on-line.
Mówią uczestniczki projektu, drugoklasistki z LO Amelia Woźniak i Marta Meksuła.
To już kolejny projekt tarnobrzeskiego LO we współpracy z gimnazjum w Würsburgu. Kontakt szkół trwa od 2011 roku. Mówi dyrektor LO imienia Mikołaja Kopernika w Tarnobrzegu Tomasz Stróż.
Polsko-niemiecka książka kucharska ma być gotowa w czerwcu. Projekt jest w całości finansowany ze środków Komisji Europejskiej.