Burocorz z Postronnej w gminie Koprzywica został nagrodzony w ogólnopolskim konkursie 'Polska wieś smakuje’.
Smak tradycyjnego słodkiego wypieku na bazie buraka cukrowego przypomniały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Postronnej.
Burocorz zdobył drugą nagrodę w kategorii 'potrawy jarskie’ w konkursie 'Polska wieś smakuje’ organizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Mówi Joanna Orłowska z KGW w Postronnej:
– To nasz wielki sukces – mówi sołtys Postronnej Maria Lachtara:
Na motywujący aspekt wyróżnienia zwraca uwagę Marta Bieniek:
Przewodnicząca KGW w Postronnej Krystyna Skrzypczak pamięta z dzieciństwa smak burocorza:
Po raz pierwszy smak burocorza docenili organizatorzy i jurorzy XVIII edycji konkursu 'Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne’ w Zamku Królewskim, w Sandomierzu, gdzie KGW z Postronnej wywalczyło główną nagrodę – 'Srebrną Chochlę’.
Do konkursu na najlepsze praktyki tradycji kulinarnych polskiej wsi wpłynęło 330 opisów, z których jury wyłoniło po trzech laureatów w ramach każdej z pięciu kategorii konkursowych. Laureatów wybrano w kategoriach: kiszonki z warzyw i owoców, zupy, potrawy jarskie, potrawy z drobiu i ryb oraz potrawy świąteczne.
Przepis na burocorza:
Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym to nic innego jak tzw. burocorz. Jest to ciasto regionu świętokrzyskiego, wpisane na listę produktów regionalnych. W czasie wojny i po jej zakończeniu buraki cukrowe stanowiły podstawę wyżywienia rodzin wiejskich. Był on czasem jedynym słodkim wypiekiem. Ciasto ma dość specyficzny smak i nie każdemu przypadnie do gustu. Tradycyjny burocorz bardziej wyglądem przypomina chlebek albo podpłomyk. Kiedyś rwany po kawałku i popijany świeżym mlekiem.
Składniki:
•1 średni burak cukrowy
•10 dkg drożdży
•1 kg maki [lub trochę mniej w zależności od wielkości buraka]
•Szczypta soli
•Szczypta cukru
•1 jajko
•Syrop z cukru
Trochę ciepłej wody, w niej rozpuścić łyżkę cukru.
Wykonanie:
Buraka obrać, pokroić na kilka kawałków i ugotować. Ostudzić i pokroić nożem na drobną kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W wodzie z buraka rozrobić drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie mąkę wysypać na stolnice, dodać szczyptę soli i cukru, jajko i buraka. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, aby ciasto wyrosło. Podzielić ciasto na 2 części posmarować na wierzchu syropem z cukru i upiec placki. W zależności od grubości ciasta piec od 50 min do 1 godziny bądź trochę dłużej.
Joanna Sarwa
Fot. MGOK Koprzywnica (od lewej: Maria Lachtara, Marta Bieniek, Krystyna Skrzypczak i Joanna Orłowska z KGW w Postronnej, panie, które przywracają smak dawnego burocorza)