+48 158 321 321

Radio Leliwa

SŁUCHAJ NAS

  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Strona Główna Kultura

Koprzywnica, Postronna: Burocorz nagrodzony w ogólnopolskim konkursie 'Polska wieś smakuje’.

2020-12-29
w Kultura, Region, Sandomierz/Staszów /Opatów, Wiadomości
Koprzywnica, Postronna: Burocorz nagrodzony w ogólnopolskim konkursie 'Polska wieś smakuje’.
0
UDOSTĘPNIEŃ
14
OGLĄDANY
Share on FacebookShare on Twitter

Burocorz z Postronnej w gminie Koprzywica został nagrodzony w ogólnopolskim konkursie 'Polska wieś smakuje’.

Smak tradycyjnego słodkiego wypieku na bazie buraka cukrowego przypomniały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Postronnej.

Burocorz zdobył drugą nagrodę w kategorii 'potrawy jarskie’ w konkursie 'Polska wieś smakuje’ organizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Mówi Joanna Orłowska z KGW w Postronnej:

Odtwarzacz plików dźwiękowych
https://leliwa.pl/wp-content/uploads/2020/12/asia-buracarz-joanna-orlowska.mp3
00:00
00:00
00:00
Używaj strzałek do góry/do dołu aby zwiększyć lub zmniejszyć głośność.

– To nasz wielki sukces – mówi sołtys Postronnej Maria Lachtara:

Odtwarzacz plików dźwiękowych
https://leliwa.pl/wp-content/uploads/2020/12/asia-buracarz-maria-lachtara.mp3
00:00
00:00
00:00
Używaj strzałek do góry/do dołu aby zwiększyć lub zmniejszyć głośność.

Na motywujący aspekt wyróżnienia zwraca uwagę Marta Bieniek:

Odtwarzacz plików dźwiękowych
https://leliwa.pl/wp-content/uploads/2020/12/asia-buracarz-kobiety.mp3
00:00
00:00
00:00
Używaj strzałek do góry/do dołu aby zwiększyć lub zmniejszyć głośność.

Przewodnicząca KGW w Postronnej Krystyna Skrzypczak pamięta z dzieciństwa smak burocorza:

Odtwarzacz plików dźwiękowych
https://leliwa.pl/wp-content/uploads/2020/12/asia-buracarz-prezeska.mp3
00:00
00:00
00:00
Używaj strzałek do góry/do dołu aby zwiększyć lub zmniejszyć głośność.

Po raz pierwszy smak burocorza docenili organizatorzy i jurorzy XVIII edycji konkursu 'Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne’ w Zamku Królewskim, w Sandomierzu, gdzie KGW z Postronnej wywalczyło główną nagrodę – 'Srebrną Chochlę’.

Do konkursu na najlepsze praktyki tradycji kulinarnych polskiej wsi wpłynęło 330 opisów, z których jury wyłoniło po trzech laureatów w ramach każdej z pięciu kategorii konkursowych. Laureatów wybrano w kategoriach: kiszonki z warzyw i owoców, zupy, potrawy jarskie, potrawy z drobiu i ryb oraz potrawy świąteczne.

Przepis na burocorza:

Ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym to nic innego jak tzw. burocorz. Jest to ciasto regionu świętokrzyskiego, wpisane na listę produktów regionalnych. W czasie wojny i po jej zakończeniu buraki cukrowe stanowiły podstawę wyżywienia rodzin wiejskich. Był on czasem jedynym słodkim wypiekiem. Ciasto ma dość specyficzny smak i nie każdemu przypadnie do gustu. Tradycyjny burocorz bardziej wyglądem przypomina chlebek albo podpłomyk. Kiedyś rwany po kawałku i popijany świeżym mlekiem.

Składniki:
•1 średni burak cukrowy
•10 dkg drożdży
•1 kg maki [lub trochę mniej w zależności od wielkości buraka]
•Szczypta soli
•Szczypta cukru
•1 jajko
•Syrop z cukru
Trochę ciepłej wody, w niej rozpuścić łyżkę cukru.

Wykonanie:

Buraka obrać, pokroić na kilka kawałków i ugotować. Ostudzić i pokroić nożem na drobną kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W wodzie z buraka rozrobić drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie mąkę wysypać na stolnice, dodać szczyptę soli i cukru, jajko i buraka. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, aby ciasto wyrosło. Podzielić ciasto na 2 części posmarować na wierzchu syropem z cukru i upiec placki. W zależności od grubości ciasta piec od 50 min do 1 godziny bądź trochę dłużej.

Joanna Sarwa


 

Fot. MGOK Koprzywnica (od lewej: Maria Lachtara, Marta Bieniek, Krystyna Skrzypczak i Joanna Orłowska z KGW w Postronnej, panie, które przywracają smak dawnego burocorza)


Poprzednia wiadomość

Mielec: Jest budżet na 2021 rok.

Następna wiadomość

Opatów: Więcej za śmieci

Następna wiadomość
Opatów: Więcej za śmieci

Opatów: Więcej za śmieci

Słuchaj Nas:

Dębica Mielec Stalowa Wola Tarnobrzeg
89,2 MHz 102,4 MHz 93,5 MHz 104,7 MHz

Dębica - 89,2 MHz

Tarnobrzeg - 104,7 MHz

Stalowa Wola - 93,5 MHz

Mielec - 102,4 MHz

Tarnobrzeg
ul. Wyspiańskiego 12/5
39-400 Tarnobrzeg

Mielec
al. Niepodległości 12
39-300 Mielec

Stalowa Wola
al. Jana Pawła II 25
37-450 Stalowa Wola

Sandomierz
ul. Wojska Polskiego 12
27-600 Sandomierz

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Region
    • Mielec/Dębica/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Kontakt
    • Radio Leliwa
  • Słuchaj nas

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa