Dawne smaki wracają do łask. To między innymi za sprawą konkursu ”Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, który po raz osiemnasty zorganizowało Muzeum Okręgowe w Sandomierzu.
Na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu zaprezentowali się przedstawiciele pięciu miast i gmin powiatu sandomierskiego: Dwikóz, Koprzywnicy, Sandomierza, Samborca i Zawichostu.
Mówi Iwona Łukawska z działu etnograficznego w Muzeum Okręgowym w Sandomierzu:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Czyżowie Szlacheckim w gminie Zawichost. Mówi Małgorzata Mianowana:
Na placek kruchy ze śliwkami zdecydowały się członkinie Klubu Seniora w Sandomierzu. Mówi Zofia Opala:
Ciasteczka ze skwarkami upiekło stowarzyszenie 'Gorzyczany z sercem dla ludzi’ w gminie Samborzec. Mówi Magdalena Szubstarska:
Podpłomyk to konkursowe ciasto Koła Gospodyń Wiejskich ”Kukułki” z Rzeczycy Mokrej w gminie Dwikozy. Mówi Marek Mrówka:
Srebrną Chochlę, czyli główną nagrodę w konkursie, zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Postronnej w gminie Koprzywnica za burocorza, czyli ciasto na bazie buraka cukrowego. Mówi Joanna Orłowska:
Burocarz znalazł uznanie także wśród przybyłych na zamkowy dziedziniec gości.
Mówi poseł Marek Kwitek:
… i Grażyna Szklarska z zarządu powiatu sandomierskiego:
Jurorzy oceniali nie tylko walory smakowe ciast, ale również ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk.
Patronat medialny – Radio Leliwa
Joanna Sarwa