Buracarz czyli słodki wypiek na bazie buraka cukrowego przyniósł Koprzywnicy Srebrną Chochlę, czyli główną nagrodę w konkursie Muzeum Okręgowego “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”.
Konkurs odbył się po raz osiemnasty a motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych były słodkie wypieki.
Mówi dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury i Sportu w Koprzywnicy:
Mówi Maria Lachtara z Koła Gospodyń Wiejskich w Postronnej:
Buracarz znalazł uznanie także wśród przybyłych na zamkowy dziedziniec gości. Mówi Bożena Łukaszek z Sandomierza:
W tegorocznej edycji konkursu wzięli udział przedstawiciele pięciu miast i gmin powiatu sandomierskiego: Dwikozy, Samborzec, Sandomierz, Koprzywnica, Zawichost.
Jurorzy oceniali nie tylko walory smakowe ciast, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk.
Patronat medialny – Radio Leliwa
Joanna Sarwa