Dziś tłusty czwartek. Zgodnie z tradycją to dzień, w którym jada się tłuste kaloryczne przysmaki. Cukiernicy mają wiele pracy. Kilkaset pączków przygotowała na dziś rodzinna sandomierska cukiernia „Niebo w gębie”.
Co jest najważniejsze w pączkach? Mówi właścicielka cukierni Diana Cieniek:
Jakich smaków dziś mogą spodziewać się klienci?
Elżbieta Cieniek z cukierni „Niebo w gębie” podkreśla, że przepis pochodzi sprzed stu lat i został przekazany przez jej babcię, która miała swój sekret na dobre wypieki:
Jaki jest przepis na smaczne pączki?
– Przy pieczeniu pączków ważna jest temperatura – mówi Elżbieta Cieniek z cukierni „Niebo w gębie”
Kiedy powinno się dodawać nadzienie?
Dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść pączków, jest alternatywa na tłusty czwartek:
Dziś pod redakcją Radia Leliwa w Sandomierzu na ulicy Opatowskiej a także na sandomierskim rynku będzie można skosztować pączków z cukierni „Niebo w gębie”:
Joanna Sarwa