Pięć pełnowartościowych posiłków odpowiednio zbilansowanych przez dietetyka, dużo świeżych owoców i warzyw, zdrowe desery, ale przede wszystkim edukacyjne konsultacje dietetyczne – mielecki szpital wziął udział w programie pilotażowym Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.
Mówi Beata Bieniek, pielęgniarka oddziałowa Oddziału Ginekologiczno-Położniczego w mieleckiej lecznicy.
Jak dodaje przyszła mama pacjentka Szpitala Specjalistycznego w Mielcu, obiegowe opinie o żywieniu w polskich szpitalach na szczęście kompletnie się nie sprawdziły.
Jak zaznacza Karolina Podsiadło, dietetyk szpitalny dieta kobiety w ciąży i młodej mamy, szczególnie karmiącej piersią, ma wyjątkowe znaczenie, jak i cały jej styl życia. To jakie witaminy i minerały przyswoi ich organizm, będzie miało zasadnicze znaczenie dla rozwoju malucha i zdrowia kobiety.
Tomasz Łępa