W Sali Kongresowej G2A Arena w Jasionce miała miejsce uroczysta Gala XVIII edycji Konkursu „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” oraz Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie”. Wydarzenie to jest okazją do zaprezentowania unikatowych produktów i nowoczesnych usług, które oferują firmy z Podkarpacia w tym także z Mielca i powiatu mieleckiego.
W programie certyfikującym „Smaczne bo Podkarpackie” eksperci sprawdzili, które z produktów spożywczych Podkarpacia spełniają najwyższe normy jakościowe. Jednym z nich była mąka z Przetwórstwa Zbożowego z Tuszymy. Mówi Łukasz Skowroński.
Kapituła postanowiła również docenić wyroby cukiernicze. Mówi Marta Rączka Żurawska, cukiernia Pokusa.
W tegorocznej edycji konkursu „Podkarpacka Nagroda Gospodarcza” uczestniczyło 154 firmy, które walczyły o wyróżnienia w kilku kategoriach. Ocenione zostały firmy mikro, małe i duże. Kapituła dokonała również oceny ich produktów i usług. Jedną z firm z powiatu mieleckiego, która zasłużyła na wyróżnienie była m.in. firma Dobrowolscy reprezentowana przez wiceprezesa, Grzegorza Zycha.
Dotychczas przeprowadzono siedemnaście edycji konkursu. Wzięło w nich udział ponad 2000 przedsiębiorstw, statuetką nagrodzono 200 firm, które dzięki posługiwaniu się tytułem laureata „Podkarpackiej Nagrody Gospodarczej” promują swój pozytywny wizerunek i ugruntowują pozycję na rynku. Patronat medialny nad wydarzeniem objęło Radio Leliwa.
Tomasz Łępa