’O złotą misę’ walczyły koła gospodyń wiejskich i restauratorzy w konkursie na najsmaczniejsze pierogi. Konkurs towarzyszył Lasowiackiemu Festiwalowi Pierogów, który odbył się w Stalowej Woli po raz drugi. Odbył się także kiermasz pierogów w ramach którego mieszkańcy mogli spróbować nie tylko dobrze znanych pierogów ruskich i z kapustą. Nie zabrakło pierogów św. Jacka pieczonych z kapustą, pierogów z soczewicą, z fasolą Piękny Jaś, z kaszą jaglaną, kapustą i pieczarką, z białym serem i miętą, z ziemniakami, z kaszą gryczaną, z płuckami, kaszą manną a nawet kaszanką. Mówi dyrektor Miejskiego Domu Kultury Marek Gruchota.
Można też było spróbować chińskich pierożków i poznać technikę ich robienia. A w konkursie 'O złotą misę’ walczyły w tym roku aż 34 koła gospodyń wiejskich i 5 restauratorów, którzy z jechali na konkurs z całego regionu. Złotą Misę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Stalach „Stalowianki”. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zbydniowie, a trzecie Koło Gospodyń Wiejskich w Antoniowie. Były też trzy wyróżnienia, które powędrowały do Jacentowa, Zdziechowic i Kępia Zaleszańskiego. Wśród restauratorów zwyciężyło CKU, a ana drugim miejscu uplasowała się Mensa Qul. Na festiwalowej scenie wystąpiły Polska Grupa Taneczna „Piast” z Las Vegas, „Lasowiacy” oraz m.in. Chór Dworski i Młodzieżowa Kapela Ludowa. Zagrały też „Czarne Lwy z Przedmieścia”.
Marta Górecka