W niedzielę podczas XIX finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” poznamy najlepsze tradycyjne produkty regionu świętokrzyskiego. W finale konkursu znalazło się 56 regionalnych produktów kulinarnych.
Mówi członek Zarządu Województwa Marek Jońca:
Przedmiotem konkursu są lokalne produkty żywnościowe: surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw, nie zaś gotowe potrawy. Produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Produkty konkursowe powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę.
Po raz pierwszy konkurs został zorganizowany w 2000 roku – przypomina Teresa Wąsik, kierownik Działu Obszarów Wiejskich Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Konkurs odbywa się w 4 kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.