W Ulanowie odbyła się konferencja w ramach projektu „Turystyczny Szlak Dobrego Smaku” opartego o zasoby lokalnego dziedzictwa kulturowego, przyrodniczego, historycznego i materialnego. Celem projektu jest zbudowanie wspólnej marki regionu. Dlatego podczas konferencji poruszone były tematy związane z koncepcją rozwoju turystyki oraz wypracowaniem kierunków współpracy i działań, które zwiększą atrakcyjność turystyczną regionu. Konferencja objęła 4 sesje tematyczne. Uczestnicy i prelegenci skupili się na dziedzictwie kulinarnym Podkarpacia i jego znaczeniu gospodarczemu i turystycznemu, wysokiej jakości żywności z regionu i tworzeniu produktów zgodnie z przepisami oraz na produktach tradycyjnych w ofercie turystycznej. W ramach konferencji odbyły się także panele dyskusyjne podzielone na ścieżki tematyczne smakowita, muzealna, aktywna, kulturalna które dotyczyły kulinariów, lokalnych produktów, atrakcji turystycznych, zabytków, muzeów i galerii, wydarzeń cyklicznych, walorów przyrodniczych, punktów widokowych, ale także bazy noclegowej i gastronomicznej. Konferencję współfinansowaną ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich zorganizowało wspólnie 6 partnerskich lokalnych grup działania: „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”, „Lasowiacka Grupa Działania”, „Region Sanu i Trzebośnicy”, „Siedlisko, „Prowent” i LASOVIA. W konferencji Turystyczny Szlak Dobrego Smaku uczestniczyli również przedstawiciele Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, organizacji turystycznych, kół gospodyń wiejskich, przedsiębiorców działających w branży turystycznej i władz samorządowych.
Marta Górecka