Inkubator Przetwórczy w Dwikozach to przykład dobrej inicjatywy wspierającej lokalnych rolników, powiedział w czasie swojej wizyty w powiecie sandomierskim świętokrzyski poseł PiS Michał Cieślak:
Inkubator Przetwórczy w Dwikozach to miejsce, w którym znajdują się w pomieszczenia przeznaczone do przygotowania surowca, sala produkcyjna a także magazyny opakowań, dodatków i wyrobów gotowych. Przetwórnia wyposażona jest w sprzęt do mycia, sortowania i przetwarzania owoców, napełniania słoików, pasteryzacji, suszenia oraz przechowywania i transportowania gotowych wyrobów. W inkubatorze można wytwarzać dżemy, powidła, marmolady i konfitury z owoców oraz marynaty warzywne.
Poseł Michał Cieślak odwiedził Inkubator podczas swojej wizyty w powiecie sandomierskim:
Jak mówi poseł Cieślak, to ważne, by takie miejsca powstawały:
Inkubator Przetwórczy w Dwikozach to inwestycja, którą w 2017 roku zrealizował Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu we współpracy z gminą Dwikozy w ramach Programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością”, współfinansowanego z pieniędzy Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy.
Mieści się w budynku należącym do gminy Dwikozy, przy remizie Ochotniczej Straży Pożarnej a prowadzony jest przez Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z gminą Dwikozy.
(Joanna Sarwa)