W ramach Dni Radomyśla Wielkiego obchodzony był Podkarpacki Dzień Wędliniarza, podczas którego swoje wyroby prezentowały zakłady przetwórstwa mięsnego te lokalne jaki te z województwa podkarpackiego. Brały również one udział w konkursach na „Najlepszy produkt mięsny” i „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. Mówi burmistrz Radomyśla Wielkiego, Józef Rybiński.
Jak zaznacza Kazimierz Mrozowski reprezentujący Zakład Przetwórstwa Mięsnego z gminy Radomyśl Wielki jako producenci wędlin stawiamy cały czas na tradycję.
A czym powinna się charakteryzować tradycyjna polska kiełbasa?
Również podczas tegorocznych Dni Radomyśla Wielkiego miał miejsce Ogólnopolski Bieg Radomyski, który rozegrano już 38. raz. Na mecie po 10 km jako pierwsi zameldowali się wśród panów Stanisław Lebioda z Pysznicy i wśród pań Katarzyna Albrycht z Krościenka Wyżnego. W kilometrowym biegu dla dzieci i młodzieży wygrali Jakub Turosz i Emilia Albrycht. Wydarzeniom w Radomyślu Wielkim patronowało Radio Leliwa.
(Tomasz Łępa)