’Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski’ to wspólna inicjatywa trzech regionów, które w 2016 roku zdecydowały, że chcą razem poprzez kulinarne dziedzictwo swych ziem dotrzeć do jak najliczniejszego grona odbiorców. Lubelszczyzna, Podkarpacie i Podlasie jednocześnie promują lokalne atuty, kulturę, atrakcje turystyczne i co najważniejsze – lokalnych producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej najwyższej jakości.
Mówi wicemarszałek województwa lubelskiego Grzegorz Kapusta.
Kulinaria to nasza tradycja i chcemy ją promować jak najszerzej – mówi Andrzej Pleszuk dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich urzędu marszałkowskiego z Podlasia.
W podobnym tonie wypowiada się burmistrz Narola Stanisław Woś.
Podkarpacie zajmuje I miejsce w kraju na liście Ministerstwa Rolnictwa, gdzie zarejestrowanych jest aż 227 produktów regionalnych.Lubelskie i Podlaskie są województwami także przodującymi w Polsce pod względem rejestracji produktów tradycyjnych.
Mówi Piotr Pilch Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego
Piotr Pilch chce, aby inicjatywy miały przełożenie na wykorzystania pomysłów na skalę komercyjną.
(Tomasz Łępa)