Były już m.in. warsztaty, które odbywały się pod okiem państwa Smaliszów – mistrzów tradycji z Pysznicy. W tę niedzielę trzecie spotkanie z tradycją wypieku chleba. Tym razem warsztaty odbędą się z udziałem państwa Łabędzkich, którzy od lat promują flisackie tradycje. Uczestnicy warsztatów spróbują nie tylko pysznego chleba flisackiego, który spożywali flisacy podczas spływów, ale i innych popularnych niegdyś form pieczonych placków. Początek niedzielnych warsztatów z pieczenia godz. 15.00. Cykl kulinarnych spotkań zakończą w
przyszłym tygodniu warsztaty poświęcone wypiekom jarmarcznym i odpustowym.
Więcej o warsztatach i zapisach na stronie Muzeum Regionalnego w Stalowej Woli
na www.muzeum.stalowawola.pl
(Marta Górecka)
W Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli w tę niedzielę odbędą się kolejne warsztaty
pieczenia chleba. To uzupełnienie prezentowanej wystawy etnograficznej 'Dobry
chleb. Na warsztatach kulinarne tajniki domowego wypieku pieczywa zdradzają
będą mistrzowie tradycji z regionu.
Mówi kuratorka wystawy i koordynatorka
warsztatów Elżbieta Skromak z Muzeum Regionalnego: