A ponieważ powraca fascynacja tradycyjną kuchnią opartą na zdrowym żywieniu
i dawnych recepturach oraz sięganie do sprawdzonych przepisów prababci, to
chleb tradycyjny, pieczony w domu, powraca do łask.
Stąd pomysł muzeum na
lekcje i warsztaty kulinarne z pieczeniem chleba włącznie przy udziale
regionalnych mistrzów tradycji.
Wystawę Dobry chleb w Muzeum Regionalnym w
Stalowej Woli będzie można oglądać już od tej niedzieli. Patronat nad
wystawą objęło Radio Leliwa.
(Marta Górecka)
Na wystawie znajdą się też przedmioty i naczynia używane dawniej do
wyrabiania i wypieku chleba ale i zabytki archeologiczne z tym związane
Weselne szyszki i kołacze, kukiełki dla chrześniaka, czy kurpiowskie
'byśki i 'nowe latka to wszystko i znacznie więcej będzie można zobaczyć
na niezwykłej wystawie Dobry chleb w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli.
Ekspozycja przybliży historię chleba i jego znaczenie oraz różne formy w
ludowej tradycji. A także zobrazuje ważne tematy związane z bogatą symboliką
chleba. Mówi kurator wystawy Elżbieta Skromak