Wystawę można oglądać do 30 października. Wcześniej natomiast można wziąć
udział w lekcjach i warsztatach kulinarnych z pieczeniem chleba włącznie przy
udziale regionalnych mistrzów tradycji.
(Marta Górecka)
Ważną częścią wystawy są narzędzia do uprawy zbóż, ale też przedmioty i
naczynia używane dawniej do robienia mąki oraz wyrabiania i wypieku chleba:
żarna, przetaki, sita, łopaty, dzieże, czy maszyna do wiania ziarna. Są
też zabytki archeologiczne:
Wystawę Dobry chleb można oglądać w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli.
Ekspozycja przybliża historię chleba i jego znaczenie w ludowej tradycji,
ale też pokazuje różne formy pieczywa obrzędowego, któremu przypisywano
magiczne znaczenie. Są wiec na wystawie kurpiowskie
'byśki i 'nowe latka, kukiełki dla chrześniaka, czy weselne szyszki i
kołacze. W świat symboliki chleba wprowadza zwiedzających kuratorka wystawy
Elżbieta Skromak