Jednym z celów Jarmarku Wielkanocnego jest zintegrowanie lokalnego środowiska osób prowadzących różne formy działalności gospodarczej, kulturalnej i aktywności społecznej, w których obecne są podkarpackie i miejscowe tradycje. Jarmark świąteczny odbywa się w Hotelu Atena. Patronuje radio Leliwa
(Tomasz Łępa)
Zaś niedzielnym gościem będzie znawca serowych smaków w każdej postaci, dziennikarz, krytyk kulinarny, gospodarz programu 'Przez dziurkę od sera Gieno Mientkiewicz:
Gościem sobotniego spotkania była Sylwia Biały, finalistka programu Hells Kitchen:
Jarmark Wielkanocny to także prezentacje lokalnych i regionalnych tradycji, zwyczajów dziedzictwa kulturowego związanego z Wielkanocą. Uczestnicy mieleckiego Jarmarku maja tez możliwość dowiedzieć się o nowych możliwościach kulinarnych:
Podczas jarmarku odbywa się degustacja wszelakich propozycji kulinarnych i nie tylko:
Wyroby rękodzieła ludowego i artystycznego, pisanki, baranki, stroiki, świece, i liczne potrawy Czekaja na tych, którzy odwiedzą Jarmark Wielkanocny:
Jarmark Wielkanocny jest okazją do zapoznania się z tradycją obchodzenia Świąt Wielkanocnych:
W Mielcu, w hotelu Atena od południa rozpoczął się już drugi dzień Jarmarku Wielkanocnego. Liczne degustacje, pokazy, konkursy, wystawy, kiermasze wielkanocnych regionalnych i lokalnych smakołyków z Podkarpacia, czeka na tych wszystkich, którzy w dniu dzisiejszym skorzystają z tej niecodziennej okazji. Dochód z wydarzenia zostanie przeznaczony na wsparcie organizacji Świąt Wielkanocnych w Domu Dziecka w Skopaniu: