Dzięki zaangażowaniu Andrzeja Kurka z Dulczy Wielkiej, Władysława Giży z Radomyśla Wielkiego, Zbigniewa Giży z Żarówki i Czesława Stopy z Dulczy Wielkiej, a także przedstawicieli zakładów mięsnych z terenu zrobiono kaszankę o długości 224 metrów przez zaparzeniem, po ugotowaniu kaszanka miała już 226 metrów, a jej waga osiągnęła 335 kg. Wszystko wskazuje, że Radomyśl Wielki pobił rekord w robieniu kaszanki.
(Tomasz Łępa)
A skąd wziął się pomysł na bicie rekordu związanego przetwórstwem mięsnym tłumaczy zastępca burmistrza Stanisław Lonczak:
Dni Radomyśla Wielkiego połączone z Podkarpackim Dniem Wędliniarza rozpoczął 34. Ogólnopolski Bieg Radomyski im. Jacka Kozioła. Podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza ustanowiono nowy Rekord Guinnesa na najdłuższą na świecie kaszankę. Do tej pory rekord świata należał do hiszpańskiego miasteczka Burgos, w którym w ubiegłym roku zrobiono kaszankę o długości 182 metrów przed ugotowaniem, a 175 metrów po ugotowaniu.
Kaszanka robiona była na stadionie sportowym przez pracowników i właścicieli 4 zakładów mięsnych działających w gminie Radomyśl Wielki.
Mówi burmistrz Radomysła Wielkiego Józef Rybiński: