Dziś podpłomyk można znaleźć w niektórych restauracjach i barach szybkiej obsługi. Jednak jak podkreśla Maria Piwińska nie jest to już ten sam placek, który wypiekało się dawniej.
Podpłomyk jest trzecim po pierogach z bobem oraz herbacie lipowo miodwej produktem z tego regionu, jaki znalazł się na ministerialnej liście.
Jak przygotować podpłomyk?
Po wojnie podpłomyk zastępował opłatek:
Pieczony na Podkarpaciu Podpłomyk znalazł się na liście Produktów Regionalnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. O uznanie akurat tego wyrobu za tradycyjny zabiegało Stowarzyszenia na rzecz ekorozwoju Wsi Cygany.
Podpłomyk to placek, który wyglądem może przypominać naleśnik. Wypieka się go z żytniej mąki w piecu chlebowym. W czasach, gdy w polskiej wsi panowała bieda, był on niemalże rarytasem. Najpopularniejszy był suchy podpłomyk bez żadnych dodatków. Gdy sytuacja materialna danej rodziny była trochę lepsza placek posypywano cukrem lub jagodami.
Mówi Maria Piwińska ze Stowarzyszenia na Rzecz Ekorozwoju Wsi Cygany w gminie Nowa Dęba: