Uwagę jury zwróciły też gołąbki z kaszą. Ewa Grata przyznała też, że i poza konkursem nie brakowało potraw, które z powodzeniem mogłyby ubiegać się o nagrodę w konkursie kulinarnym.
(Marta Górecka)
Przewodnicząca jury przyznała, że zaskoczeniem była dla niej potrawa z Ulanowa, która zajęła II miejsce
Zwyciężyły kapuśniaczki jeżowskie, choć był to werdykt niejednogłośny
Wystartowały w nim koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia z powiatu niżańskiego. Były więc m.in. gołąbki z kaszą jaglaną z Sierakowa, orylskie śrykówki z Ulanowa, kurczak pieczony w sosie chrzanowym z Nowego Nartu, zawijaki drobiowe ze śliwką z Bielińca, czy kapuśniaczki z Jeżowego. Przewodnicząca jury Ewa Grata z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego poinformowała, że pod ocenę brany był m.in. związek potrawy z regionem, choć oczywiście nie tylko to