Sandomierz: Rozmowa z Iwoną Łukawską z Muzeum Okręgowego o konkursie “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”.

Data publikacji: Kategoria: , , , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Po raz osiemnasty w Sandomierzu odbędzie się konkurs  “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”.  Motywem przewodnim tegorocznych zmagań kulinarnych będą słodkie wypieki.

Przedstawiciele miast i gmin powiatu sandomierskiego (Dwikozy, Samborzec, Sandomierz, Koprzywnica, Zawichost) zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością wytypowany do konkursu słodki produkt kulinarny. Jurorzy oceniać będą nie tylko walory smakowe ciast, ale również, co jest bardzo istotne, ich pochodzenie regionalne, dobór składników, przyjętą technikę wykonania, formę prezentacji oraz estetykę gminnych stoisk. Zwycięzca konkursu zostanie uhonorowany główną nagrodą Srebrną Chochlą – ufundowaną przez burmistrza Sandomierza. Delegacje miast i gmin otrzymają nagrody rzeczowe przygotowane przez Starostwo Powiatowe w Sandomierzu. Tegoroczna edycja konkursu będzie odbywać się pod patronatem: Piotra Glińskiego – Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Andrzeja Bętkowskiego – Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, Marcina Piwnika – Starosty Powiatu Sandomierskiego i Marcina Marca – Burmistrza Miasta Sandomierza.

O szczegółach mówiła dziś w sandomierskim studiu Radia Leliwa Iwona Łukawska – kustosz w Dziale Etnograficznym Muzeum Okręgowego w Sandomierzu:

XVIII edycja konkursu pt. Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne.rozstrzygnięta zostanie w najbliższą niedzielę (20 września) o godz. 14.00, na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu. Wstęp wolny.

Patronat medialny – Radio Leliwa

Joanna Sarwa