Sandomierz: Kulinaria na Bitwie Regionów.

Data publikacji: Kategoria: , , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Dwie potrawy z powiatu sandomierskiego zostały zgłoszone do tegorocznego finału Bitwy Regionów. Kulinarny pojedynek organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa ma za zadanie promować potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur.

Mówi dyrektor świętokrzyskiego oddziału ośrodka Jacek Toś:

Koło Gospodyń Wiejskich „Herbaciarki” z Sulisławic zaproponowało zupę partyzancką. Mówi Zdzisława Zwierzyk:

Koło Gospodyń Wiejskich z Błonia koło Koprzywnicy zaproponowało groch z kapustą kwaszoną na żeberkach w pierzynie chlebowej. Mówi Anna Paluch:

Ostatecznie decyzją jury region świętokrzyski w ogólnopolskim finale reprezentować będzie kapusta kiszona zasmażana z boczkiem, miodem i chrupiącym żeberkiem przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Topoli.

(Marcin Gabrek)