Podkarpackie: Promujemy nasze smaki

Data publikacji: Kategoria: Zamieścił: Dominik Siatrak

‘Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski’ to wspólna inicjatywa trzech regionów, które w 2016 roku zdecydowały, że chcą razem poprzez kulinarne dziedzictwo swych ziem dotrzeć do jak najliczniejszego grona odbiorców. Lubelszczyzna, Podkarpacie i Podlasie jednocześnie promują lokalne atuty, kulturę, atrakcje turystyczne i co najważniejsze – lokalnych producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej najwyższej jakości.

Mówi wicemarszałek województwa lubelskiego Grzegorz Kapusta.

Kulinaria to nasza tradycja i chcemy ją promować jak najszerzej – mówi Andrzej Pleszuk dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich urzędu marszałkowskiego z Podlasia.

W podobnym tonie wypowiada się burmistrz Narola Stanisław Woś.

Podkarpacie zajmuje I miejsce w kraju na liście Ministerstwa Rolnictwa, gdzie zarejestrowanych jest aż 227 produktów regionalnych.Lubelskie i Podlaskie są województwami także przodującymi w Polsce pod względem rejestracji produktów tradycyjnych.

Mówi Piotr Pilch Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego

Piotr Pilch chce, aby inicjatywy miały przełożenie na wykorzystania pomysłów na skalę komercyjną.

(Tomasz Łępa)