Jak przygotować smaczny posiłek z prostych produktów takich jak makaron, olej, warzywa konserwowe czy przetwory mięsne? Tego uczyły się na warsztatach osoby korzystające z pomocy żywnościowej dystrybuowanej przez Caritas Diecezji Sandomierskiej.
Warsztaty odbyły się w specjalnie wyposażonej sali z zapleczem kuchennym w nowym magazynie żywności przy ulicy Trześniowskiej w Sandomierzu.
Warsztaty kulinarne prowadziła trener pracy Jolanta Pacholczak:
Często jest tak, że ludzie nie potrafią wykorzystać produktów, które otrzymują. Nie potrafią przyrządzić smacznego, apetycznego posiłku i w końcu wyrzucają je do śmieci:
Uczestnikami warsztatów byli mieszkańcy schroniska dla bezdomnych mężczyzn:
Uczestnikom warsztaty się podobały:
Po warsztatach kulinarnych odbyły się warsztaty rękodzielnicze, które poprowadziła Wiesława Saja:
Środki na budowę magazynów żywności Caritas pochodziły z Krajowego Planu Odbudowy a warsztaty odbywają się w ramach realizacji programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021 – 2027.
Caritas Diecezji Sandomierskiej prowadzi bowiem działania towarzyszące wspierające osoby otrzymujące pomoc żywnościową. W sumie w nowo otwartym budynku przeznaczonym do realizacji zadań edukacyjnych i społecznych, przeprowadzone zostanie ok. 40 warsztatów, w których udział weźmie blisko 1000 osób.
Przypomnijmy, że w dniu 21.05.2025 r. odbyła się konferencja prasowa podsumowująca dotychczasowe prace dofinansowane z Krajowego Planu Odbudowy. Wzmocnienie systemu redystrybucji żywności poprzez realizację prac budowlanych obejmujących rozbudowę i modernizację i, adaptację pomieszczenia do przechowywania artykułów spożywczych, zakup wózków widłowych w celu nieodpłatnego przechowywania, przetwarzania, przygotowania, redystrybucji żywności na cele społeczne lub wydawania bezpłatnych posiłków. W ramach realizacji programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021 – 2027 ( FEPŻ),Caritas Diecezji Sandomierskiej prowadzi działania towarzyszące mające na celu wsparcie beneficjentów otrzymujących pomoc żywnościową. W ramach działań towarzyszących w nowo otwartym budynku przeznaczonym do realizacji zadań edukacyjnych i społecznych, przeprowadzone zostanie ok. 40 warsztatów, w których udział weźmie blisko 1000 osób. Zajęcia prowadzone będą tematycznie, obejmując następujące obszary:
• warsztaty kulinarne z wykorzystaniem produktów dostępnych w ramach FEPŻ takich jak: makarony,mleko, olej roślinny, warzywa konserwowe,przetwory mięsne, dżemy
• warsztaty dietetyczne z zakresu zdrowego żywienia i profilaktyki chorób dietozależnych
• warsztaty edukacyjne dotyczące ograniczania marnowania żywności oraz prawidłowego przechowywania produktów
• zajęcia z edukacji ekonomicznej obejmujące zagadnienia zarządzania budżetem domowym oraz planowania wydatków