+48 158 321 321

Radio Leliwa

SŁUCHAJ NAS

  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
  • Region
    • Mielec/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Radio Leliwa
    • Kontakt
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Leliwa
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Strona Główna Archiwum

Mielec: Wielka Sobota.

2015-04-03
w Archiwum, Wiadomości
Mielec: Wielka Sobota.
0
UDOSTĘPNIEŃ
0
OGLĄDANY
Share on FacebookShare on Twitter

(tł)

Zawartość święconki różniła się w zależności od regionu, ale dobór potraw w koszyku nigdy nie był przypadkowy. Zestaw święconych potraw się zmieniał, ograniczano ich liczbę, aż pozostało tylko siedem i obecnie zwyczaj święcenia ma charakter czysto symboliczny. Zestaw obowiązkowych potraw ustalony w okresie romantyzmu obowiązuje do dzisiaj. Potraw w koszyku może być więcej, ale te siedem powinno się w nim znaleźć, symbolizują bowiem treść chrześcijaństwa. Są nimi: chleb, jajko, sól, wędlina, ser, chrzan, ciasto. Ani w koszyku, ani na stole wielkanocnym nie może zabraknąć baranka ('anguska”), który symbolizuje Chrystusa. Wprowadził go w XVI wieku papież Urban V. Baranek był wykonywany z wosku, masła, ciasta, marcepanu, a na królewskich i wielkopańskich dworach także ze złota, srebra, drogich kamieni lub najszlachetniejszej porcelany. Współcześnie baranki wielkanocne wykonywane są z cukru lub białej czekolady. Świętowanie Wielkiej Nocy jest ukoronowaniem Triduum Paschalnego i czterdziestodniowego postu. Jak tłumaczy ks. Stanisław Olszak, z parafii św. Mateusza w Mielcu wszystkie obrzędy związane z wigilia Wielkiej Nocy winny być przezywane w duchu wiary.

Bogata święconka nie jest najważniejsza – mówi Józefa Krzak z Przecławia:

Dziś Wielka Sobota. W kościołach odbywa się święcenie pokarmów. Zwyczaj ten narodził się już w VIII wieku. Początkowo święcono wszystko to, czym raczono się w czasie świąt. Ksiądz święcił pokarmy w domach. Z biegiem czasu zmieniono zwyczaj święcenia pokarmów w domu i przeniesiono go do kościoła. Jak podkreśla ks. Marek Synowiec z parafii Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Mielcu zwyczaj ten nie może być punktem kulminacyjnym w przeżywaniu świąt wielkanocnych.

Poprzednia wiadomość

Baranów Sandomierski: W Dąbrowicy ma stanąć radar lotniczy

Następna wiadomość

Mielec: Wielkanoc – zwyczaje świąteczne.

Następna wiadomość
Grębów: Wychowankowie SOSW uczą się zasad zdrowego żywienia

Grębów: Wychowankowie SOSW uczą się zasad zdrowego żywienia

Słuchaj Nas:

Dębica Mielec Stalowa Wola Tarnobrzeg
89,2 MHz 102,4 MHz 93,5 MHz 104,7 MHz

Dębica - 89,2 MHz

Tarnobrzeg - 104,7 MHz

Stalowa Wola - 93,5 MHz

Mielec - 102,4 MHz

Tarnobrzeg
ul. Wyspiańskiego 12/5
39-400 Tarnobrzeg

Mielec
al. Niepodległości 12
39-300 Mielec

Stalowa Wola
al. Jana Pawła II 25
37-450 Stalowa Wola

Sandomierz
ul. Wojska Polskiego 12
27-600 Sandomierz

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • Region
    • Mielec/Dębica/Kolbuszowa
    • Sandomierz/Staszów /Opatów
    • Stalowa Wola/Nisko
    • Tarnobrzeg
  • Muzyka
  • Audycje
    • Kevin od kuchni, prosto z Mielca
    • Pod żaglami Leliwy
    • Niedzielne pozdrowienia
  • Reklama
  • Gość radia
  • Zapowiedzi
  • Giełda pracy
  • O nas
    • Kontakt
    • Radio Leliwa
  • Słuchaj nas

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Leliwa