Nową inicjatywą jest Świętokrzyska Kuźnia Smaków. W ramach projektu odbywają się szkolenia, powstać ma też książka kucharska z przepisami na regionalne dania. Projekt zyskał dofinansowanie z funduszy szwajcarskich. (Marcin Gabrek)
Samorząd województwa deklaruje wsparcie dla producentów
W ciągu ostatniego roku o kilkanaście procent wzrosła liczba świętokrzyskich przysmaków zarejestrowanych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W województwie świętokrzyskim na listę tradycyjnych produktów wpisano już 66 wyrobów. Wśród najbardziej charakterystycznych jest jabłko sandomierskie, śliwka szydłowska i wiśnia nadwiślanka uprawiana w okolicach Ożarowa. Prężnie działa też Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, które jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Prowadzi ona działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej. Mówi Barbara Kubiec-Govender ze Świętokrzyskiego Urzędu Marszałkowskiego