Konkursy uświetniono pokazami tworzenia dekoracji z karmelu oraz parzenia kawy. Współorganizatorem konkursu i fundatorem pierwszych nagród – laptopa i tableta był Piotr Sabala szef Kuchni 'Dwór Dwikozy'. Przedsięwzięcie koordynowały Agnieszka Domagała i Małgorzata Stefaniak.
(fot poniżej, zwyciężczyni konkursu Anna Sołtys)
W konkursie 'Kreatywny Kucharz' współzawodnictwo polegało na sporządzeniu zakąski z ryb lub owoców morza, dowolnej zupy i dania głównego z piersi kaczki. Komisja oceniała nie tylko smak potraw. Mówi jeden z jurorów ekspert kulinarny firmy RM GASTRO w Wadowicach Krzysztof Gawlik.
W zmaganiach wzięły udział między innymi Magdalena Duracz i Gabriela Pazdro z Zespołu Szkół imienia Janusza Groszkowskiego w Mielcu.
Anna Sołtys z Zespołu Szkół Ponagimnazjalnych numer 1 w Tarnobrzegu najładniej nakryła do stołu, a Maciej Kandefer z Zespołu Szkół Gastronomiczno -Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju najlepiej przyrządził potrawy. Zespół Szkół Ponagimnazjanych numer I zorganizował I edycję konkursu kelnerskiego 'Magiczny Stół' i II pod nazwą 'Kreatywny Kucharz'. W zmaganiach wzięło udział 27 młodych ludzi z naszego regionu. Zadaniem uczestników konkursu 'Magiczny Stół' było przygotowanie wiosennego nakrycia do konkretnego menu. Mówi juror konkursu, menager do spraw gastronomii 'Dworu Dwikozy' Kamil Stąporski.