Tarnobrzeg. Lokale gastronomiczne czekają na ten dzień.

Data publikacji: Kategoria: , , Zamieścił: Ewa Wójcik - Lis

Od najbliższej soboty, 15 maja mogą być otwarte ogródki przy barach i restauracjach.  Do rozpoczęcia tej formy działalności przygotowują się także tarnobrzeskie lokale.

– Czekaliśmy  z niecierpliwością na to, kiedy wreszcie będziemy mogli zainaugurować pracę  w ogródku.  Przetrwaliśmy zamknięcie, ale z dużymi stratami – powiedziała nam Kinga Zbroszczyk  właścicielka Pizzerii HARENDA na Placu Bartosza Głowackiego w Tarnobrzegu.

Do końca tego roku stawka czynszu za najem lub dzierżawę gruntów Tarnobrzega  z przeznaczeniem na urządzenie ogródków gastronomicznych została ustalona na  1 złoty za metr kwadratowy miesięcznie. To preferencyjne warunki wprowadzone ze względu na trwająca pandemię.  Wcześniej najemcy płacili ponad 20 złotych. Aktualnie złożono 11 wniosków o zawarcie umowy dzierżawy miejsca pod ogródki gastronomiczne.  Dotyczą one terenu na Placu Bartosza Głowackiego  i Placu Generała Grota Roweckiego.