Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Jeżowskiej 'Jeżowianie' z Jeżowego chcą, by ich kapuśniaczki znalazły się na liście produktów regionalnych.
A w kolejce po tytuł dania regionalnego czekają też pierogi z soczewicą z Bielica, to kolejna potrawa z powiatu niżańskiego ubiegająca się o certyfikat.
(Marta Górecka)
Ewa Grata z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego przyznała, że ciekawych produktów związanych z regionami na Podkarpaciu nie brakuje, choć nie łatwo namówić koła gospodyń wiejskich, by starały się o wpis na listę potraw regionalnych
To będzie pierwsza potrawa regionalna w Jeżowem, ale nie jedyna, bo w kolejce jest następna
A wniosek w sprawie kapuśniaczków już czeka na rozpatrzenie w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie
Kapuśniaki jeżowskie są pracochłonną potrawą, a to również brane jest pod uwagę przy ocenie wniosku o wpis na listę potraw regionalnych
Janina Majowicz zapewniała, że ta potrawa jest znana na Ziemi Jeżowskiej od przeszło 100-lat