Sandomierz: To był weekend pod znakiem sera

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Dominik Siatrak

Oprócz stoisk z serami, odwiedzający festiwal mogli także wziąć udział w laboratoriach smaku, czyli warsztatach poświęconych m.in. łączeniu różnego rodzaju serów z winem i różnymi produktami kulinarnymi.
Wydarzeniu towarzyszył także konkurs na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2015.
Sporym zainteresowaniem cieszyły się sery kozie mówi Renata Rusnek z rodzinnego gospodarstwa ekologicznego Figa w Mszanie:

Sery dojrzewające i świeże, pleśniowe, twarogi, oscypki, wyroby z mleka krowiego i koziego przez dwa ostatnie dni można było spróbować a także kupić podczas 5 Ogólnopolskiego festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu.
W sumie odwiedzający w miniony weekend stoiska ponad 60 wystawców z Polski i Europy mogli spotkać ponad 300 rodzajów serów.
Organizator festiwalu, prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek, podkreśla że w Polsce do niedawna funkcjonowało 300 mleczarni. Dziś ta liczba spadła o ponad połowę, ale dzięki festiwalom takim jak ten w Sandomierzu coraz więcej osób ponownie zaczyna interesować się wyrobem serów: