Sandomierz: Na Zamku Królewskim o uprawie winorośli.

Data publikacji: Kategoria: , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Uwarunkowania mikroklimatyczne uprawy winorośli na Sandomierszczyźnie były tematem konferencji, jaka odbyła się w Zamku Królewskim w Sandomierzu.

O mikroklimacie Ziemi Sandomierskiej mówił dr Janusz Suszyna ze Starostwa Powiatowego w Sandomierzu. Panujący tu klimat, nasłonecznienie, wilgotność oraz gleby lessowe są niezwykle korzystne dla uprawy winorośli, stąd wzrost liczby upraw winorośli:

Dr hab. Magdalena Kapłan z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, która w swojej prelekcji mówiła o zagrożeniach w uprawie winorośli, podkreślała, że Sandomierszczyzna stwarza warunki do uprawy winorośli lepsze niż inne regiony w Polsce:

Magdalena Kapłan jest współwłaścicielką plantacji winorośli w miejscowości Faliszowice w powiecie sandomierskim. Jak się okazuje, na Sandomierszczyźnie mogą powstawać rodzynki:

W rejonie sandomierskim jest dwadzieścia plantacji winorośli. W sumie zajmują około 20 hektarów. Największa plantacja ma 4,5 hektara powierzchni.

Joanna Sarwa