Baranów Sandomierski: Karp w galarecie produktem tradycyjnym

Data publikacji: Kategoria: , Zamieścił: Dominik Siatrak

Potrawa karp w galarecie zgłoszona przez właściciela gospodarstwa rybackiego z Knap w gminie Baranów Sandomierski Stanisława Czechurę została wpisana Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W Baranowie Sandomierskim w województwie podkarpackim pod koniec XVI wieku został wzniesiony imponujący zamek architektury renesansowej, rezydencja magnacka. Zamek przechodził przez kolejne lata w posiadanie różnych rodzin szlacheckich.
Z czasem w okolicy zamku powstało wiele stawów, w których hodowano między innymi karpie. Ryby były wykorzystywane do przygotowywania przeróżnych potraw w kuchni zamkowej, z których dużą popularnością cieszył się karp w galarecie. Według opowiadań mieszkańców również hrabia Tarnowski chcąc dorównać rodzinie Dolańskich zdobył przepis, i kazał podobną potrawę robić u siebie na każde święta.
Przepis na lasowiackiego karpia w galarecie przekazywany był przez pokolenia. Na początku po oczyszczeniu karpia należało go pokroić w dzwonka, osolić i pozostawić na dwie godziny. Następnie przygotowywano odpowiednio warzywa takie jak marchew, cebulę. Karpia gotowano i wykonywano zalewę z octu, ziela angielskiego i liści laurowych. Karpia umieszczano w naczyniu i zalewano specjalnie przygotowaną zalewą.
Tego przepisu w wielu domach używa się do dziś.