Zgodnie z przyjętym we wtorek projektem Komisji Europejskiej producenci wędlin, których produkty znajdują się na liście wyrobów tradycyjnych i są sprzedawane na rynku krajowym, nie będą zobowiązani do stosowania nowych unijnych przepisów dotyczących wędzenia.
(Tomasz Łępa)
Europoseł Tomasz Poręba podkreśla, że korzystna decyzja Komisji Europejskiej nie byłaby możliwa bez mobilizacji branży wędliniarskiej w Polsce. Poręba zauważa, że wraz z Komitetem Obrony Wędlin Tradycyjnie Wędzonych wielokrotnie podejmował inicjatywy sprzeciwiające się niekorzystnym dla polskich producentów przepisom.
Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w Brukseli przyjął projekt Komisji Europejskiej, zezwalający na wytwarzanie tradycyjnie wędzonych wędlin przeznaczonych na rynek krajowy. Rozporządzenie, które ma wejść w życie we wrześniu tego roku, zakładające zmniejszenie ilości substancji smolistych w wędlinach z 5 uk/kg do 2 uk/kg, zostało przyjęte przez Radę UE w 2011 roku. Zdaniem Europosła Tomasza Poręby, problem ten nie jest jeszcze zakończony.