Stalowa Wola: Konferencja i list otwarty ws wycinki drzew

Data publikacji: Kategoria: Zamieścił: Dominika Miś

Podkarpackie Towarzystwo Przyrodników „Wolne Rzeki”, Polski Klub Ekologiczny „Przyjaciele Ziemi”, Stowarzyszenie „Nasze Miasto” oraz grupa na Facebooku Stalowa Wola – Przyroda zapowiedziały wystosowanie listu otwartego do władz Stalowej Woli popartego 500 podpisami mieszkańców miasta. W liście tym apelują o ograniczenie wycinki drzew przy realizacji inwestycji miejskich i nasadzaniu nowych drzew. Autorzy pisma stwierdzają, że:
„[…]W ostatnich latach w wielu częściach Stalowej Woli zostało wyciętych setki drzew – często zupełnie niepotrzebnie.”
W liście apelują:
[…]o zachowanie jak największej liczby drzew w procesie rewitalizacji różnych części miasta: Placu Piłsudskiego, Rozwadowa, Parku Jordanowskiego, czy Parku w Charzewicach. Drzewa powinny być uwzględnione w procesie planistycznym i objęte szczególną ochroną (niczym zabytki) ze względu na pełnione funkcje (ochrona przed wysoką temperaturą, hałasem, zanieczyszczeniami powietrza). To nowopowstająca infrastruktura powinna dopasować się do już istniejących drzew i krzewów. Pozostawiane powinno być także naturalne odnowienie drzew, a więc drzewa młode, które za kilkadziesiąt lat zastąpią starsze pokolenie drzew. Stanowczo nie zgadzamy się na wycinki na taką skalę, jak przy rewitalizacji Skarpy, czy centralnego placu zabaw.’ – Piszą w liście autorzy apelu.
W tej sprawie ma się odbyć również konferencja prasowa w sprawie ochrony i zarządzania zasobami środowiska przyrodniczego w Stalowej Woli. Ta zaplanowana jest na 24 czerwca na placu Piłsudskiego w Stalowej Woli. Wcześniej list z podpisami mieszkańców i stowarzyszeń biorących udział w akcji trafi do Urzędu Miasta Stalowej Woli.

(Marta Górecka)