Sandomierz: „Srebrna Chochla” dla gminy Samborzec za kluski kładzione z kurkami.

Data publikacji: Kategoria: , , , Zamieścił: Joanna Sarwa

Po raz siedemnasty na sandomierskim zamku odbył się konkurs „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Jego organizatorem było Muzeum Okręgowe. W tym roku motywem przewodnim konkursu były grzyby.

Główna nagroda – „Srebrna Chochla” – trafiła do gminy Samborzec. Członkinie Stowarzyszenia „Gorzyczany z sercem dla ludzi” przygotowały kluski kładzione z kurkami:

Komisja konkursowa była jednomyślna. W skład komisji weszli Iwona Łukawska – kustosz Muzeum Okręgowego, Barbara Sroczyńska i  Zofia Wydro z zespołu obrzędowego „Lasowiaczki”, Irena Godyń z Galerii Etnograficznej „Zapole” oraz Dariusz Wójcik – przedstawiciel Polskiej Gastronomii.

Komisja była jednogłośna – mówi Dariusz Wójcik:

Co brano pod uwagę przy ocenie, mówi Iwona Łukawska z działu etnograficznego Muzeum Okręgowego:

Jak podkreślają członkinie zespołu obrzędowego „Lasowiaczki”, warto organizować takie przedsięwzięcia:

Na dziedzińcu zamkowym można było skosztować potraw przygotowanych przez poszczególne gminy:

Nie brakowało turystów:

Burmistrz Sandomierza Marcin Marzec skosztował wielu przygotowanych potraw:

Patronat medialny – Radio Leliwa.

(Joanna Sarwa)