Radomyśl Wielki: Za nami kolejny Podkarpacki Dzień Wędliniarza.

Data publikacji: Kategoria: Zamieścił: Dominika Miś

W ramach Dni Radomyśla Wielkiego obchodzony był Podkarpacki Dzień Wędliniarza, podczas którego swoje wyroby prezentowały  zakłady przetwórstwa mięsnego te lokalne jaki te  z województwa podkarpackiego. Brały również one  udział w konkursach na  „Najlepszy produkt mięsny” i „Przysmak Ziemi Podkarpackiej”. Mówi burmistrz Radomyśla Wielkiego, Józef Rybiński.

Jak zaznacza Kazimierz Mrozowski reprezentujący Zakład Przetwórstwa Mięsnego z gminy Radomyśl Wielki  jako producenci wędlin stawiamy cały czas na tradycję.

A czym powinna się charakteryzować tradycyjna polska kiełbasa?

Również podczas tegorocznych Dni Radomyśla Wielkiego miał miejsce Ogólnopolski Bieg Radomyski, który  rozegrano już 38. raz.  Na mecie po 10 km jako pierwsi zameldowali się  wśród panów Stanisław Lebioda z Pysznicy i wśród pań  Katarzyna Albrycht z Krościenka Wyżnego. W kilometrowym biegu dla dzieci i młodzieży wygrali Jakub Turosz i Emilia Albrycht. Wydarzeniom w Radomyślu Wielkim patronowało Radio Leliwa.

(Tomasz Łępa)